Missie
De dak-en thuisloze een “thuis” bieden. Het "erbij horen" stimuleren en handvatten aanreiken zoals het aanleren van sociale vaardigheden, wat hem of haar meer kansen biedt succesvol deel te nemen aan de maatschappij.Het einddoel is het bevorderen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Door laagdrempelig te zijn in onze benadering en met behulp van doelgerichte programma's een basis te leggen voor resocialisatie.
Doelgroep
− Dak- en thuislozen− Getraumatiseerden
− Personen met een geestelijke stoornis
Visie
WI TU
Hulp bieden aan de groep dak- en thuislozen. Zorgen voor begeleiding en voor basisbehoeften zoals eten en drinken, medicatie en zorg. Zorgen voor dagbestedingen voor de groep. Helpen om hun weg terug te vinden naar de maatschappij.Om een probleem op te lossen, moet je weten hoe het eruit ziet. Het onzichtbaar zichtbaar maken. Dát is wat wij doen. Stichting Samaria Tour definieert dakloosheid als een gebrek aan volwaardige huisvesting. ‘Daar vallen dus ook mensen onder die nu vaak onder de radar blijven. Mensen die geruime tijd dakloos zijn, of die binnen een maand dakloos dreigen te worden, omdat ze een instelling of de gevangenis verlaten, of hun huis worden uitgezet zonder dat zij zicht hebben op een passende woonoplossing’, Om effectief beleid te formuleren gericht op het voorkomen en uitbannen van dakloosheid, moeten we eerst weten hoeveel mensen dak- of thuisloos zijn en wie deze mensen zijn.’ De andere groep mensen zijn de sociaal zwakkeren. Dat zijn burgers die door uiteenlopende zaken niet in staat zijn om te kunnen voorzien in basisbehoeften. Burgers die weinig tot geen steun krijgen van de overheid, familie of vrienden. Sociaal zwakkeren zijn ook degene die zich dagelijks staande moeten houden en die zich bevinden aan de onderkant van de samenleving, zoals armen of kansarmen; de sociaal zwakkeren; de bevolkingsgroep die men vroeger nogal misprijzend de 'lagere klasse' noemde.
De overheid: Het is gebleken dat een overheid met krakende uitvoeringsorganisaties geen schild kan zijn voor de sociaal zwakkeren in de samenleving. Vanuit de overheid worden verschillende vormen van financiële uitkeringen en bijstand doorgevoerd, alleen vallen er grote groepen mensen buiten de boot.
Onze Thema’s Basisbehoeften
Basisbehoeften als voedsel pakketten en wc-papier verschaffen aan de dak- en thuislozen
Opvang Kort of langdurig opvang. Dag, nacht en crisisopvang voor dak- en thuislozen Initiëren van dagbestedings en arbeids re-integratie projecten
Maatschappelijke opvang Hulp bieden en informatie verstrekken bij het verkrijgen van bijstand of sociale zekerheden, indien men hiervoor in aanmerking komt. Hulp aan sociaal zwakkeren in de samenleving, ongeacht geslacht, godsdienst, geaardheid, etniciteit, of achtergrond.
Verslavingszorg Doorverwijzing naar gespecialiseerde instellingen binnen de overheidsinstanties.
Instanties: Bij Samaria Tour weten wij dat voor sommige mensen hulp die zij nodig hebben complex is. Wij zetten ons daarom in om deze groep zo veel als mogelijk van informatie te voorzien en te begeleiden. Ons eerste uitgangspunt is om burgers in contact te brengen met de juiste instanties binnen de overheid.
De beoogde instanties zijn;
Oudedagsvoorziening (AOV)
Algemene Kinderbijslag (AKB)
Financiële Bijstand voor mensen met een beperking (FBMMEB)
Financiële Bijstand voor zwakke huishoudens (FBZWHH).